Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Investițiile nu trec proba maturității

04.05.2011 11:00 - 12:00 · Mihnea Iuga
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

La întâlnirea Mișcării Arădene de vineri, am invitat cetățenii Aradului să ne spună ce ar face ei cu 113 milioane de euro pentru comunitatea noastră. Organizația nu a câștigat la Loto și nici vreo licitație pre-stabilită de la Guvern. Suma vehiculată este cea pe care arădenii încep să o plătească din pricina împrumuturilor contractate de Gheorghe Falcă.

Pentru a fi clari încă de la început, Mișcarea Arădeană nu se pronunță împotriva creditării unor investiții reale pe termen lung sau a unei dezvolări durabile. Ne opunem cu vehemență mințirii arădenilor cu false modernizări și dezvoltări. Starea împrumuturilor inițiate în anul 2005 pe spatele arădenilor a adus de fapt mai multe datorii decât beneficii.

 

Cu datoria la purtător

Celor 88 de milioane contractate direct prin 4 împrumuturi, li se adaugă dobânzi și comisioane în cuantum de 25 milioane de euro (100 miliarde lei vechi !). Astfel, până în 2023 arădenii vor plăti 113 milioane de euro băncilor care au finanțat ”proiectele” lui Gheorghe Falcă. Adică 10 milioane de euro anual, din propriul buzunar, pentru niște idei prost administrate! 

 

Petice și bălți de 113 milioane de euro

Lucrarea executată din creditul BERD (33 milioane EUR) nu este finalizată nici în prezent. Ca urmare a așa-ziselor investiții, viteza medie de deplasare a tramvaielor s-a redus, unele linii s-au scos, staţiile de tramvai sunt necorespunzătoare ca dimensiune și deja sunt necesare reparaţii la calea de rulare auto, nu a avut loc nicio ameliorare a structurii de strada, respectiv al prospectului stradal.

Deși necesare, lucrările executate din creditul BIRD (47,2 milioane EUR) în cartierele Sânnicolau, Gai, Bujac, nu sunt de calitate. Asfaltul s-a lăsat formând şanţuri, rigolele sunt prost amplasate, apa de ploaie bălteşte pe drum, iar lucrări de reparaţii sunt necesare deja. Iar dacă aceste neajunsuri nu sunt destul, administrația suprataxează locuitorii pentru niște servicii de care încă nu beneficiază.

Toate aceste lucrări contraproductive, dar și altele cu care administrația Gheorghe Falcă încearcă să înșele încrederea arădenilor, sunt un pericol pentru direcția actuală a comunității noastre. În contextul în care

  • au fost plătiţi bani pentru lucrări prost executate, care vor trebui refăcute înainte ca arădenii să fi achitat împrumuturile aferente;
  • NU a existat o strategie de dezvoltare durabilă, care să vizeze atât componenta socială cât şi cea economică şi de mediu;
  • au fost încasați milioane de euro la bugetul Aradului în anul 2010;

se doreşte contractarea de noi împrumuturi !

Atragem atenția autorităților să demonstreze mai multă maturitate cu banii arădenilor, fapt nerealizat până acum. Iar pe cetățenii îi invităm să nu uite greșelile care se fac în acești ani, pentru ca o dezvoltare adevărată să aibă loc în timpul acestei generații.

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Video: 
AttachmentSize
cp04052011.pdf285.84 KB