Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Vor o duzină de parcuri noi în municipiu

in

ARAD. Alianţa Verde cere Primăriei Arad să ofere parcuri arădenilor, ca alternativă la plimbările prin cimitir.

Vor o duzină de parcuri noi în municipiu

Plimbările prin cimitir ale celor care locuiesc de exemplu în cartierul Vlaicu, doar pentru că acolo mai găsesc verdeaţă, a fost unul dintre exemplele concludente a două ONG-uri din Arad care au promovat o solicitare de înfiinţare a 12 parcuri în municipiu. Luni, Claudiu Cristea - preşedintele Mişcării Arădene şi Eugen Băndean - preşedintele organizaţiei Respiră Verde au semnat un protocol de colaborare. Astfel, s-a constituit Alianţa Verde.

Reprezentanţii celor două organizaţii au cerut administraţiei înfiinţarea a 12 parcuri noi, cu o suprafaţă totală de 130 de hectare. S-a solicitat în mod special valorificarea falezei, a malului stâng, între Podul Timişoarei şi Ştrandul Neptun „ca şi spaţiu verde de tip parc şi spaţiu verde de agrement”, identificarea şi transformarea terenurilor degradate în spaţii verzi, respectiv realizarea unui studiu pentru înfiinţare de zone verzi în scuaruri şi piaţete (totalizând 20 de hectare), în zonele aglomerat urbane.

Au venit şi cu exemple concrete, cu cifre legate de spaţiul verde existent în municipiu, de gradul de poluare, precum şi cu locaţii şi suprafaţe propuse pentru viitoarele parcuri din municipiu. Alianţa Verde a lansat ieri campania Parcuri pentru Arădeni, în cadrul căreia a fost lansată şi o petiţie care poate fi semnată de arădeni şi care va fi adresată primarului Aradului şi CLM Arad.

Ovidiu Pârv, participant la conferinţa de presă, în calitate de specialist pe probleme de mediu, a făcut câteva precizări îngrijorătoare. „Aradul este cel mai poluat oraş din România cu pulberi în suspensie, dacă ne raportăm la numărul de locuitori. Concentraţiile medii în timp de 24 ore depăşesc valoarea concentraţiei medie acceptată (0,15 mg/m3), fiind de 0,378 mg/m3 (de 2,52 ori CMA)”, a subliniat acesta.

Totodată, a precizat, în ceea ce priveşte situaţia spaţiilor verzi din municipiu, că „s-au avansat foarte multe cifre, între 7 şi 40 de metri pătraţi pe cap de locuitor. 40 ar fi o situaţie ideală. La ora actuală, cea mai optimistă realitate este că sunt 12 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, la jumătate din cât ar fi necesar”. 

Organizaţiile semnatare ale Alianţei Verzi au solicitat, printre altele, „realizarea imediată de investiţii în vederea eliminării poluării generate de halda de steril de la CET Arad, implementarea până în 2012 a unui sistem integrat de colectare selectivă a deşeurilor şi reciclare a lor”, cerând să fie tratată cu o atenţie deosebită reciclarea recipientelor tip „pet”.

O duzină de parcuri

Reprezentanţii Alianţei Verzi au prezentat lista cu cele 12 parcuri pe care solicită administraţiei locale să le înfiinţeze. A fost propus minim un parc pentru fiecare cartier. Totodată, s-a făcut propunerea de achiziţionare de terenuri private pentru transformarea lor în spaţii publice.

Alte propuneri

Pe lângă crearea de parcuri, pe lista solicitărilor se mai regăsesc, potrivit informaţiilor furnizate de Claudiu Cristea, „constituirea prin hotărâre CLM a unei <Comisii a Spaţiilor Verzi> tripartite (societate civilă, mediu de afaceri, autorităţi publice), a cărui aviz să fie obligatoriu la orice autorizare care vizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde, implementarea până în 2012 a unui sistem integrat de colectare selectivă a deşeurilor şi reciclare a lor, înfiinţarea prin hotărâre a CLM a materiei opţionale: „Educaţie Ecologică” ca şi ofertă de nivel local şi recomandarea ei către şcolile din municipiu pentru includerea în curriculumul la dispoziţia şcolii”.

Parcuri propuse (128,8 ha):

•Tricoul Roşu 2,8 ha;

•Micălaca 15,5 ha;

•Gai 29,2 ha;

•Grădişte 17,3 ha;

•Cartodrom 4,1 ha;

•Alfa 5,4 ha;

•Alfa 3,1 ha;

•Aurel Vlaicu 5,4 ha;

•Şega 1,9 ha;

•Bujac 8,2 ha;

•Cetate Arad 24,6 ha;

•Aradul Nou 11,2 ha.

Parcuri existente (15,7 ha):

•Copiilor 1,6 ha;

•Eminescu 2,0 ha;

•Pădurice 2,5 ha;

•Europa 8,5 ha;

•Perla 1,0 ha;

 

Comentarii

Salut ideea infiintarii de noi parcuri in Arad, care mi se pare extrem de importanta. Oamenii si mai cu seama copii au nevoie de verdeata atit pentru recreere cit si ca mijloc de sustinere a unui ecoclimat sanatos. In Arad sint extrem de putine parcuri comparativ cu alte spatii urbane, si in afara de strand si de Padurea Ceala nu se poate vorbi de "NATURA" in orasul Arad; strandul supraaglomerat cu baruri, discoteci, etc nemaifiind nici el o sursa de recreere. SInt gata sa sustin orice miscare in acest sens.

cu respect,

Brigitte Spirk

In calitate de aràdeanca, sustin din toatà inima si cu interventii la Primàrie,proiectul de amenajare a cat mai multe parcuri in centrul "imbacsit"de gaze al orasului.Am fàcut apel si la Primàrie,fàrà succes, ca màcar actualul "cartodrom"-o groapà de gunoi in mijlocul orasului, sà fie redat ca parc pt. aràdeni.Din fosta Pàdurice, n-a mai ràmas aproape nimic,constructiile decimind spatiul verde de odinioarà,iar lacul a devenit o baltà insalubrà. Aràdenii và vor fi recunoscàtori dacà ve-ti reusi sà scoate-ti din gunoiul actual màcar zona fostei Padurici si a Lacului aflat in mijlocul orasului.Stimà pentru munca Dvs.