Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mások is megtámadják a népgyűléseket betiltó rendelkezést

28.06.2010 · Solya Emilia · Nyugati Jelen

Gheorghe Falcă polgármester népgyűléseket betiltó rendelkezése körül nem nyugszanak a kedélyek. Legutóbb az Aradi Mozgalom civilszervezet vezetői jelentették be, hogy bíróságon támadják meg az ominózus intézkedést.

Mások is megtámadják a népgyűléseket betiltó rendelkezést

Claudiu Cristea (parasztpárti városi tanácsos), az Aradi Mozgalom elnöke ma a sajtó előtt azt nyilatkozta: már a szervezetük megalakulásakor eldöntötték, hogy aktív résztvevői lesznek az aradi közéletnek, és akcióikkal az aradiak érdekeit fogják képviselni. Épp ezért, az elveiket osztó ügyvédek segítségével a bíróságon fogják kérni a polgármester rendelkezésének érvénytelenítését.

Cristea szerint a jelenlegi önkormányzati vezetők rendszeresen visszaélnek az aradiak véleménynyilvánítási jogával, ezért az elkövetkezőkben jogászaik közreműködésével ingyenes tanácsadásban részesítik a lakosokat.

„Három évvel ezelőtt kezdtük el építeni a szervezetünket, egy éve vagyunk aktívak és úgy néz ki, hogy akcióinkkal sikerült érezhetővé tenni jelenlétünket a városban” – nyilatkozta Cristea, utalva olyan kezdeményezésekre, melyekkel szerinte kieszközölték bizonyos, a lakosok számára előnytelen határozattervezetek visszavonását. Példaként azt a tervezetet hozta fel, mely szerint a város gazdái, az aradiak költségére felleltározták volna a távfűtéses rendszerhez csatlakozók fűtőtesteit. A polgármesteri hivatal szóvivője lapunknak megerősítette, hogy a tervezetet visszavonták.

Az Aradi Mozgalom vezetői szerint a továbbiakban is árgus szemekkel követik majd az önkormányzat határozattervezeteit. Sőt, ha szükséges, közvitákat is szerveznek az aradiak számára. „Tapasztalataink szerint a polgármesteri hivatal közvitáit mindig lehetetlen időpontokban szervezik, ezért a közérdekű problémákhoz csak nagyon kevés aradi tud hozzászólni” – mondta Cristea, aki úgy véli: a város jelenlegi vezetői a diktatórikus rendszerre emlékeztető módszerekkel próbálják megvalósítani célkitűzéseiket.