Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Inventarierea impusă, omorâtă în faşă!

Arădenii au cerut administraţiei să nu ia „bani cu japca” din buzunarul lor. Proiectul a fost deja scos de la transparenţă.

Inventarierea impusă, omorâtă în faşă!

Proiectul de Hotărâre afişat la finele săptămânii trecute la transparenţă de Primaria Arad privind inventarierea suprafeţelor radiante din interiorul clădirilor, totul pe banii asociatiilor de proprietari, a ridicat primele reacţii oficiale. În cadrul unei conferinţe de presă a Miscarii Aradene, consilierul local Claudiu Cristea şi consilierul judeţean Cosmin Galu au anunţat că au solicitat dezbatere publică pe tema proiectului. Mai mult decât atât, „în situaţia aprobării unei asemnea aberaţii, vom ataca în instanţă hotărârea ca fiind o încălcare gravă a dreptului civil şi vom imputa sumele plătite de asociaţii consilierilor care au votat pentru”, a declarat Claudiu Cristea.

La nici cinci minute, însă, după conferinţa de presă, administraţia locală anunţa, cel mai probabil în urma reacţiei negative a arădenilor, reacţii postate pe www.aradon.ro, că retrage proiectul de hotărâre de la transparenţă, motivând că „asociaţiile proprietarilor din Arad nu s-au pus de acord cu propunerea Uniunii Profesionale a Administratorilor (UPA)”.

„După mărirea taxelor locale, creşterea tarifului la energia termică, preconizata eliminare a subvenţiei din preţul gigacaloriei, primarul Falca prin asociaţia subordonată UPA vine cu o nouă bucurie adresată celor ce folosesc sistemul centralizat de încălzire: inventarierea suprafeţelor radiante din interiorul clădirilor pe banii arădenilor”, spune Cristea. Acesta subliniază că sub pretextul unei repartizări corecte a cheltuielilor comune, la bloc, se intenţionează actualizarea bazei de date a CET, pe banii arădenilor, şi totodată, se vor vira sume enorme de bani (din buzunarul arădenilor) „în contul firmelor «aşa-zis acreditate»”, a declarat Claudiu Cristea.

„Hotărârea este o eroare”

Claudiu Cristea subliniază că „Hotărârea este o eroare, deoarece este o ingerinţă gravă în problemele unor asociaţii cu caracter privat, deoarece dispune asupra relaţiei din cadrul asociaţiilor de proprietari şi asupra modului în care se repartizează cheltuielilor comune. Ceea ce cere Uniunea profesională a administratorilor, o organizaţie subordonată politic PDL, încalcă HG 1.588/2007 (...) O asociaţie nu poate să devină parte a unui contract fără să consimtă liber. Se încalcă Codul Civil”.

„Naţionalizare”

„Proiectul prevede naţionalizarea roadelor unui contract comercial. Chiar dacă asociaţiile ar încheia asemenea contracte, nimeni nu poate dispune asupra produsului/serviciului rezultat care este proprietatea beneficiarului. Este un atac la buzunarul cetăţenilor în favoarea unor firme „acreditate”. Primăria va împovăra mai mult cetăţenii mărind suma cheltuielilor lunare pe care aceştia le plătesc lunar. CET are suficienţi specialişti pentru a derula inventarierea, dar se preferă contractarea acestor servicii către firme «acreditate».

Primăria face pasul înapoi!

În urma reacţiilor stârnite, proiectul a fost retras de la transparenţă, de către conducerea Primăriei.

„Proiectul a fost iniţiat la solicitarea Uniunii Profesionale a Administratorilor, care a cerut Consiliului Local să stabilească un sistem unitar de repartizare a cheltuielilor comune cu încălzirea. Având în vedere că uniunile asociaţiilor locative nu s-au pus de acord, proiectul a fost retras de la transparenţă”, ne-a declarat ieri Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.