Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Alte cheltuieli de pe urma încălzirii

Alte cheltuieli de pe urma încălzirii

Primăria Arad scoate la transparenţă un alt proiect referitor la plata căldurii. De data aceasta nu este vorba despre scumpirea gigacaloriei, ci despre stabilirea unui mod de calcul unitar al energiei termice de consum comun, atât pentru asociaţiile contorizate cu repartitoare, cât şi pentru cele fără repartitoare. Proiectul se referă şi la inventarierea de către firme atestate de ANRSC, pe cheltuiala solicitantului, a tuturor suprafeţelor radiante de energie termică aflate în interiorul condominiilor care au contract de furnizare a energiei termice pentru încălzire cu CET Hidrocarburi Arad SA şi calcularea cotei de energie termică în folosinţă comună.

Această măsură vine la solicitarea Uniunii Profesionale a Administratorilor Arad, conform celor menţionate în proiect. Obstrucţionarea inventarierii suprafeţelor se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 de lei.

Tot aici este invocată “necesitatea stabilirii corecte, imparţiale şi transparente a cotei părţi, procentuale de energie termică pentru încălzire a condominiilor racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”. Este menţionată şi necesitatea de a actualiza baza de date a CET, privitor la “suprafaţa echivalent termic” aflată în proprietate privată şi în proprietate comună din fiecare asociaţie de proprietari cu care are contract de furnizare a energiei pentru încălzire.

Inventariere - până în iulie 2011

Calcularea tuturor suprafeţelor echivalent termic, calculul cotei comune în funcţie de suprafaţa echivalent termic  şi verificarea dimensiunii contorului la toate asociaţiile de proprietari care sunt racordate la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică, se va face gratuit de către furnizorul de energie termică, după predarea rezultatului inventarierii.

Inventarierea şi calculul consumului comun de energie termică pentru încălzire se va desfăşura până în 30 iunie 2011. Se vor lua în calcul şi toate coloanele de distribuţie orizontale sau verticale, aflate după contorul de branşament. La calculul suprafeţei echivalent termic se va ţine cont şi de faptul că aceste coloane sunt sau nu izolate.

Pentru condominiile fără repartitoare cota parte procentuală comună de energie termică pentru încălzire se va calcula după o formulă. Pentru cele cu repartitoare se va monta un repartitor pe un corp radiant comun ce nu poate fi oprit din funcţionare.

Claudiu Cristea solicită dezbatere publică

Consilierul municipal Claudiu Cristea acuză primăria că doreşte “să realizeze un studiu în favoarea CET pe banii asociaţiilor de proprietari, adică pe spatele arădenilor”. În plus, ţărănistul spune că proiectul de hotărâre face referire la documente care nu sunt puse la dispoziţia publicului. “Sunt foarte curios dacă administratorii au solicitat această pe spatele asociaţiilor de proprietari”, adugă ţărănistul, întrebându-se de ce Primăria şi primarul doresc să reglementeze relaţia şi modul de decontare dintre asociaţi. “De la punctul în care este montat contorul problema priveşte exclusiv asociaţia. Hotărârea obligă asociaţiile să verse sume enorme de bani în buzunarele unor firme . Sună cunoscut.” 

Tocmai de aceea ONG-ul Mişcarea Arădeană, condusă de Claudiu Cristea,  solicită convocarea unei dezbateri publice pe tema acestui proiect de hotărâre.

Uniunea Asociaţiilor de Locatari are nelămuriri

Vasile Arion, vicepreşedintele ULAL Arad, spune că Uniunea nu a fost consultată nici de această dată. “Avem multe neclarităţi referitoare la acest proiect. Ce interesează primăria şi CET cum împărţim noi căldura? Ni se impun obligativităţi de parcă primăria ar fi agent comercial pentru nişte firme. Vor să ne facă dreptate pe teren privat. Mai bine s-ar ocupa ei ca apa caldă să fie apă caldă”, reacţionează Arion.