Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mişcarea Arădeană solicită: Mai multă transparenţă în administraţie, mai multă claritate în expunerea proiectelor de hotărâre!

Pentru că tânăra organizaţie non-guvernamentală „Mişcarea Arădeană” şi-a propus să scoată Aradul din amorţeală, aceasta, prin consilierul municipal Claudiu Cristea, va iniţia un proiect de hotărâre ce vizează pentru început Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative din Arad, dar indirect pe arădeni. Propunerea sună aşa „La dezbaterea din comisii a proiectelor de hotărâri care vizează reglementarea, adoptarea, modificarea, anularea de taxe locale, tarife pentru utilităţi şi servicii publice şi/sau care privesc sau au influenţă asupra asociaţiilor de proprietari, vor fi invitate de către iniţiator şi părţile interesate: persoane juridice legal constituite care apără interesul asociaţiilor de proprietari”.

Ideea formulării unui asemenea proiect i-a venit consilierului atunci când în mapa sa şi a colegilor săi din Consiliul Local Municipal a fost introdusă o solicitare din partea ULALA, semnată de preşedintele acesteia, Dorina Lupşe. Cu această ocazie, „Mişcarea” demarează o campanie destinată creşterii transparenţei actului de decizie publică, ce va avea o viaţă la fel de lungă cu cea a ONG-ului, după cum declară Claudiu Cristea.

Experienţa alesului local a arătat că cetăţenii sunt prea puţin interesaţi de deciziile administraţiei, decizii care îi afectează în mod direct. Soluţia ar fi simplificarea limbajului şi traducerea din date tehnice, în idei simple, pe care le poate înţelege oricine: „Trebuie să facem prezentările la un nivel pe înţelesul cetăţenilor, iar materialele trebuie scrise mai limpede, mai puţin tehnic, în aşa fel încât să se poată declanşa o dezbatere”.

Cristea spune că într-una dintre zilele următoare va avea loc şi o masă rotundă, la care vor participa mai multe asociaţii din Arad, pentru a încuraja participarea la luarea deciziilor. Tot el aduce un alt argument în sprijinul campaniei Asociaţiei: „Arhitectura Sălii Festive a Palatului Administrativ ilustrează scopul acesteia, pentru că pune la dispoziţie mult spaţiu pentru public”.