Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Pentru Arad, cu dragoste

07.10.2013 · florica.sarca
Personalitățile Aradului
Arh. Miloș Cristea

Vineri, 4 octombrie, am început un nou sezon al Serilor Mișcării Aradene, cu un eveniment dedicat arhitectului Miloș Cristea (1931-2003), una dintre personalitățile iconice ale Aradului, de o autoritate morală și profesională deosebite. Miloș Cristea a fost primul arhitect arădean valoros din pleiada de arhitecți iluștri pe care l-a dat intelectualitatea romanească de după război. 

Pasiunea sa pentru arhitectură l-a purtat dincolo de desenarea unor clădiri care să  înfrumusețeze străzi și orașe, sau de concepții de urbanism raţionale şi echilibrate care să îmbine armonios necesităţile funcţionale ale polis-ului cu viaţa spirituală și culturală a omului. Marele Arhitect al Universului i-a dăruit talentul, iscusința și cultul lucrului bine făcut. Și dacă n-ar fi trăit în vremurile comunismului, care au deteriorat temelia percepției pentru dimensiunea valorii umane, numele său ar fi ajuns foarte departe. Dar 'nici o energie morală nu se pierde zadarnic în univers'.

De la absolvirea Universității Ioan Mincu București în 1957, și-a materializat virtuos vocația pentru arhitectură în modelarea spațiului construit al prezentului său și în îndrumarea - vreme de 13 ani - a tinerilor de la Universitatea Traian Vuia Timișoara.

În nevoia sa de confesiune esenţializatoare, Miloș Cristea a ridicat construcții emblematice pentru arhitectura contemporană a Aradului, a restaurat cu acuratețe de chirurg dantelăriile în stuc ale fațadelor agresate de oameni și vremuri, a ridicat mărturii ale trecutului prin monumente. Aradului, natura nu i-a dat acropole pentru contemplarea panoramei, așadar îi revenea arhitectului responsabilitatea de a-i dărui sau a-i restitui, și etala personalitatea.

Și-a iubit cu patimă orașul:

'Asemeni unei simfonii, mă emoționează și mă face fericit; mă înalță.'1

A văzut în arhitectură un model civilizator pentru comunitate:

'Arhitectura Aradului este făcută pentru contemplare, pentru admirație. Este o adevărată muzică, un spectacol vizual pe care nu ai cum să-l observi în grabă. … Cel care trăiește într-un cadru arhitectural de o frumusețe și de o valoare estetică deosebită, încet, încet, în subconștientul lui se formează mute armonii.' 

și a oferit generațiilor viitoare un perpetuum mobile pentru aceeași dragoste pentru frumos:

'Voi nici nu știți ce oraș frumos aveți. Este suficient să vă ridicați privirea în sus.'

A suferit pentru visele sale neîmplinite:

'Există niste permanențe în valențele urbanistice ale unui oraș, care nu pot fi date la o parte și care depind de ființa omului: promenada, ieșirea la aer curat, spectacolul orașului, al naturii. Din păcate aceste valori urbanistice nu sunt scoase în evidență.'

și ne-a lăsat fiecăruia o datorie individuală de îndeplinit:

'Încă nu este prea târziu pentru nimic. Nici nu avem voie să spunem că este târziu a face ceva pentru Arad.'

Exista valori care transcend timpul și spațiul. Lumea asta este un pic mai bună și mai frumoasă doar pentru că Miloș Cristea a fost aici.

1) Balint, Ovidiu, Arad, Dragostea mea - Dialoguri cu arh. Miloș Cristea, Editura Flacăra Roșie, Editura Concordia, Arad, 2012

 

Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Pentru Arad, cu dragoste
Arh. Miloș Cristea
Pentru Arad, cu dragoste
Pentru Arad, cu dragoste
Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Arh. Miloș Cristea
Pentru Arad, cu dragoste
Arh. Miloș Cristea