Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Parcul Arad

Dragi colegi,
In urma cu mult timp s-a discutat necesitatea spatiului verde in orasul nostru.
Deoarece in scurt timp 5-10 ani unitatea militara se va muta din cetate, propun sa demaram un proiect pentru aradeni prin infiintarea pe spatiul existent in jurul cetatii a parcului ARAD.
Am atasat o schita (foarte cruda) care arata potentialul locului:
- piste de biciclisti cu locuri de parcare bicilete.
- piste pietonale cu banci din 50 in 50 de m pe toata lungimea lor
- lac ornamental cu diferite specii de pasari de apa.
- un numar de 3 terenuri de OINA (sport national al romaniei neglijat)
- zone de picnic pentru familii, locuri de joaca
- multa verdeata !!!!!
Atasat puteti vedea o schita:
Parcul_Arad

Astept comentarii la urmatoarea sedinta!!

Pai haideti sa comasam ideea

Claudiu Negru

Pai haideti sa comasam ideea asta a lui Silviu cu proiectul de care vorbesti tu Claudiu si sa facem o tema de discutii pentru una din serile noastre.
Poate in felul asta putem schita o propunere catre CLM.

Semper Fidelis

Sunt de parere ca daca nu se

Sunt de parere ca daca nu se face rapid un proiect, acolo va aparea un cartier de vile... :)

Respecta si vei fi respectat!

:steve: Da... și asta în

Claudiu Cristea

:steve: Da... și asta în numele "dezvoltării"

Există un proiect mai vechi

Claudiu Cristea

Există un proiect mai vechi în sensul ăsta foarte apropiat e propunerea ta... Ideea este de a prelungi Ștrandul, de-a lungul Mureșului, cu o zonă de agrement.

Merită o dezbatere tema.... Mi se pare in sensul asigurării de spații verzi și de loisir pentru un oraș care stă foarte prost la capitolul ăsta.

ramane de actualitate dezbaterea

Gasesc foarte interesanta aceasta dezbatere, chiar daca a trecut aproape un an. As dori sa punctez cateva lucruri care merita, cred, sa fie luate in discutie, desi nu am idee in ce marja de timp se inscrie trecerea cetatii ca obiectiv civil.
In primul rand gasirea unei formule inteligente de organizare privind strandul. N-am inteles niciodata logica deciziei pt care accesul in zona comerciala cluburi, restaurante trebuie platit de parca ai merge pe alta planeta trecand podul peste Mures. O alternativa simpla ar fi separarea celor doua zone cu acces platit efectiv doar pentru strand. In strand se pot mentine puncte de vanzare gen chioscuri,tonete si cateva terase sezoniere pt necesitatile imediate. Gasesc de-a dreptul hidos sa mergi cu cineva la un restaurant sau la o terasa si langa tine sa vina un concitadin complet despuiat, lucru ce l-am vazut cu totii la Zilele Aradului. O minima decenta( folosind un pantalon scurt usor si un tricou sau o camasa), nu cred ca supara pe nimeni sa fie impusa atunci cand vine in zona comerciala.
Apoi ar fi de gandit pana unde ar fi util sa se dezvolte strandul raportat la statisticile privind utilizatorii, sa zicem in urmatorii 10-20 ani.
Terenul destinat Parcului Cetatii asa cum apare si in propunerea atasata acestui post este si trebuie sa ramana al aradenilor. Daca in cetate, monument istoric cu rol important in istoria revolutiei pasoptiste a aradului, ar putea fi asezata sectia de istorie a Muzeului Judetean, iar Palatul Cultural sa pastreze sectia de arta , cred ca si pentru parc se pot lua in calcul cateva optiuni. Ca aradean as gasi interesanta asezarea in spatiul parcului a sectiei de stiinte naturale a muzeului sau constituirea unui loc de sine statator destinat acestei activitati.
O gradina botanica bine articulata si un mic muzeu etnografic in aer liber se pot constitui in centre de interes pt comunitatea noastra si nu numai. Ma gandesc aici la componenta multietnica a judetului nostru cat si diversitatea conferita de relief, de zonele de confluenta cu vecinii de judet, multitudinea de ocupatii traditionale si tipologii constructive. Astfel s-ar putea constitui un preambul foarte bun pentru vizitarea zonelor de importanta turistica din orasul si judetului nostru.
Poate sa fie un simplu parc pentru plimbare si picnic insa intelegerea istoriei, culturii si mediului specific zonei noastre printr-o plimbare in aer liber ar fi mai de folos oricarui vizitator aradean sau turist, tanar sau varstnic. Sustin in totalitate postarile anterioare privind accesul pe bicicleta. Avem un judet in care datorita reliefului cicloturismul poate fi practicat fara mari probleme.
Poate in viitor voi sutine si imagistic ce propun aici spre dezbatere. Multumesc

Aveti dreptate

Propunerile dumneavoastră sunt foarte interesante și fezabile în același timp. Vă așteptăm într-una dintre întâlnirile Mișcării pentru a discuta mai în detaliu despre aceste idei.
O zi bună !

Se pare ca avem probleme si

Se pare ca avem probleme si cu parcurile actuale, evident ma gandesc la parcul copiilor. Un raspuns oarecum logic este legat de faptul ca e vorba de copilarie si e foarte probabil, ca printre factorii de decizie, sa fie persoane care nu au in portofoliul de amintiri nici una legata acest parc. Pana la urma orice parc este in primul rand al copiilor si trebuie respectat si facilitat accesul lor in asemenea spatii.N-am inteles argumentatia subtire cu suprapunerile de categorii de varsta. Sunt norme de comportament de bun simt care trebuie respectate si oriunde este loc pentru toata lumea.
Daca nu urmaresti un fenomen cu mijloacele necesare, nu ai cum sa tragi concluzii utile, de exemplu afluenta de vizitatori a unui parc intr-o zi , saptamana, anotimp, an, comportament, obiceiuri, adica tot ceea ce prezenta umana, dezvolta in acel loc pozitiv sau negativ. Ma refer aici la studiu sociologic inteligent si nu ancheta sociala in "N" puncte de la primarie.
Natura nu o luam in discutie pt ca trebuie sa ramana la locul ei.
Si apoi avem o problema cand e vorba de proiecte. Avem de a face cu un amalgam in care amestecam simple concursuri de idei, cu proiecte din dorinta de a umple agenda publica indicand tinte false opiniei publice, care efectiv devine dezorientata. Ce se dorea cu acest loc al parcului copiilor nu am inteles nici pana acum, cand sau modificat schimbarile ca sa zic asa. Dar, ma rog asta inseamna comunicare publica in viziunea actuala a autoritatilor locale.
Despre postul anterior cu Parcul Arad sper sa gasec timp sa structuram mai in detaliu cateva idei.