Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Salvăm Parcul Copiilor

19.03.2012 10:00 - 10:30 · Mihnea Iuga
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

După nenumărate abuzuri asupra spațiilor verzi din oraș, arădenii se mobilizează împotriva deciziei primarului actual, Gheorghe Falcă, de desființare a Parcului Copiilor.

Asemeni întregii sale activități, Gh.Falcă a decretat fără consultări publice, fără nici o analiză prealabilă, în urma unui simulacru de concurs, unde tema de proiectare viza deja mutarea parcului de pe actuala sa locație, și urmărind propria ”viziune” grandioasă cu privire la Arad, că Parcul Copiilor nu-și are locul unde a existat de zeci de ani.

Care au fost pașii desființării?

Primăria Municipiului Arad a organizat în 2011 un așa-zis concurs de soluții pentru amenajarea Falezei Mureșului. Gh.Falcă spune că ideea relocării parcului a fost a participanților la concurs (toți participanții au ajuns la aceeași concluzie – sic!)

„Concurenții au considerat că în actualul Parc al Copiilor, ca și poziție, exista o concurență între tinerii care sunt în apropiere în liceele de pe Dragalina și copiii mici care vin în parc, într-o anumită perioadă a zilei. De aceea, aproape toți participanții la concurs au poziționat Parcul Copiilor în zona Parcului Europa” (Gh. Falcă)

Primarul dezinformează

În fapt, ofertanții au fost obligați prin caietul de sarcini să vină cu o asfel de soluție. Gh. Falcă spunea în mai 2011 că:

  • “Parcul Copiilor ar trebui relocat, actuala locație nefiind potrivită.” (aradon 1 iun.2011)
  • ”se dorește găsirea unei oportunități de relocare a Parcului Copiilor, în continuarea Parcului Europa, până la ieșirea din parc în amonte (zona intersecției străzilor Praporgescu și Călimănești)”.
  • Primarul ”a uitat” această cerință obligatorie și vrea să dea vina pe aceștia pentru desființarea Parcului Copiilor.

Dacă NU respectau caietul de sarcini, oferta concurenților nu era luată în considerare.

În fapt, suspectăm existența unor interese imobiliare în spatele acestei relocări pripite și total neavenite a parcului.

Încă din septembrie 2011, societatea civilă prin Mișcarea Arădeană și Consiliul Local Civic a tras un semnal de alarmă cu privire la această intenție absolut neavenită și inacceptabilă pentru arădeni.

Efectele desființării

  • Dispare cel mai important parc pentru copiii din Arad, loc de referință pentru generații întregi de copiii care au crescut în Arad.
  • Cei din partea centrală a Aradului vor fi dezavantajați deoarece distanța până la noul parc cu facilități pentru copii va crește substanțial. Standardul european spune că un parc nu trebuie să fie situat la o distanță mai mare de 15 minute de mers pe jos.
  • Dacă ar fi să facem un clasament al tuturor spațiilor verzi din Arad, Parcul Copiilor ar fi pe primul loc fiind cel mai de calitate parc din oraș, deoarece din acest punct de vedere al calității (arbori peste 100 de ani, spațiu mai răcoros, existența a numeroase specii de păsări) și accesibilității (situat chiar în centrul Aradului) este cel mai frecventat parc al Aradului, oferind și o posibilitate largă de facilitate pentru toate vârstele.
  • Nici un părinte nu își va trimite sau duce copilul într-o nouă locație în care nu există copaci și umbră de la aceștia. Și dacă peste 40 de ani noua locație va fi frecventată de copii cine garantează că nu va fi folosită și de către tineri, că astfel de ”conflicte” nu vor exista și pe viitor ?!
  • Zona unde se intenționează a se muta parcul nu este propice acestuia, deoarece pe lângă lipsa copacilor care să genereze umbră (supunând copiii la risc de insolație, hipotermei, radiații nocive), acesta este prea aproape de albia Mureșului lipsită în această locație de protecția digului (risc de accidentare prin înec).

În același timp, dincolo de inoportunitatea acestui proiect, Mișcarea Arădeană consideră că din banii destinați studiului se putea realiza alte investiții utile pentru Arad, până și amenaja un mini-parc, unde era nevoie doar de materialul săditor si mobilier urban, existând voluntari.

În ce stadiu ne aflăm?

Administrația Falcă, un continuu masacru asupra spațiilor verzi din Arad

Lipsa de viziune a lui Gh.Falcă cu privire la calitatea vieții în Arad a fost completată cu o agresivitate permanentă la adresa tuturor spațiilor verzi din Arad. Iată doar câteva exemple:

  • Aradul nu are un parc central tematic, special destinat copiilor (nu are nici grădină zoologică, nici grădină botanică, nici parc de distractii, etc.) toate acestea arătând lipsa de interes a actualei administrații pentru copii.
  • Ștrandul, altă dată zonă de agrement frecventată în masă de arădeni, mai ales de familiile cu copiii, este în ultimii ani în decădere continuă și tot mai puțin frecventat.
  • Sub administrarea lui Ghe. Falcă au fost demolate două stadioane, zone de agrement și totodată plămâni de oxigen ai orașului.
  • Au fost desființate cele două parcuri din zona Pădurice.
  • Parcul Copiilor este neîngrijit (mizerie, coji de seminte si mucuri de tigari stau săptămâni in locurile unde copii merg în patru labe), leagănele rupte sunt lăsate așa luni de zile, mobilierul este distrus.
  • Au avut loc toaletări excesive în zona centrală a Aradului și Parcul Europa.
  • A fost desființat părculețul din fața Spitalului Județean.
  • La începutul acestui an spațiile gazonate din zona Podgoria au fost înlocuite cu pietriș.
  • În ultimele luni se fac tăieri masive de copaci în Pădurea Ceala.
  • Au fost alocate sume mai mari pentru îngrijirea spațiilor verzi decât în anii trecuți, dar spațiile verzi sunt semnificativ reduse.
  • A fost ignorat proiectul “Parcuri pentru Arad”, înaintat de Mișcarea Arădeană și care viza înființarea a 12 noi parcuri în Arad, proiect înaintat administrației Falcă împreună cu o petiție de susținere însumând peste 4000 de semnături.

Mobilizare: Call-to-action

  • Vom contesta în instanță orice document administrativ (SF, PUZ, PUD, etc) care prevede desființarea Parcului Copiilor. Ne întemeiem acțiunile pe legislația privind urbanismul și mediul.
  • Vom strânge semnături și vom depune o petiție adresată Primăriei Municipiului Arad prin care cerem stoparea urgentă a oricărui demers destinat desființării sau relocării Parcului Copiilor.
  • Vom organiza o consultare a locuitorilor din Zona Centrală respectiv a comitetelor de părinți și asociațiilor care susțin problematica copilului.
  • Vom organiza o masă rotundă la care vor participa organizațiile civice și organizațiile de femei ale partidelor politice pentru creionearea unei strategii comune.
  • Vom încuraja cetățenii să trimită scrisori consilierilor municipali și soțiilor acestora, respectiv soției primarului, pentru a-i îndemna pe aceștia să nu-și pună semnătura pe acest proiect.
  • Vom chestiona candidații PDL care au aplicat până acum la proiectul electoral al lui Gh.Falcă “3 pentru Arad”, componenta pe mediu, pentru a le solicita opinia cu privire la această măsură.
  • Vom organiza un marș tăcut al părinților și copiilor, în data de 31 martie, pornind din Parcul Copiilor și trecând prin Piața Primăriei.
  • În cazul în care nu vom avea un răspuns rapid din partea administrației, vom continua acțiunile de protest în fiecare week-end, respectiv vom organiza un lanț viu al părinților și copiilor, în orice moment în care administrația va încerca să intervină în Parc pentru a începe demolarea acestuia.
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana