Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Serile Mișcării Arădene: pentru o presă liberă în Arad

17.02.2012 19:00 - 20:30 · Mihnea Iuga
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

O nouă ediție a Serilor Mișcării Arădene a reunit la Boeme Cafe arădenii interesați de o presă liberă și independentă în comunitatea lor. Invitatul din această vineri, Lazăr Faur (redactor-șef la InfoTV), a început prin a prezenta succint cum funcționează o instituție de presă.

Au fost menționate apoi presiunile dinspre mediul decizional politic, în principala lor formă economice și comerciale, care au existat de-a lungul anilor asupra organizațiilor media din Arad. Este interesant însă cum există asemenea presiune chiar dacă nu au fost dezvăluiri și anchete care să ducă la acest comportament deplasat de la cursul normal al lucrurilor. Lazăr Faur încearcă un răspuns la ascest paradox: se păstrează presiunea economic-comercială la cote mari, tocmai pentru a împiedica apariția unei astfel de atitudini jurnalistice.

Nu se amână inevitabilul cu acest tip de abordare a presiunilor?

Părerile au fost împărțite. Însă un exemplu al confruntărilor constructive este dat de Mișcarea Arădeană. Organizația a dus până la capăt acțiuni ce păreau să nu aibă niciun sorți de izbândă. Salvarea Podului Traian, recuperarea dreptului de adunare publică sau soluționarea funcționării Aeroportului, sunt exemple pozitive că abuzurilor li se poate răspunde, iar presiunile pot fi oprite dacă există voință și determinarea de a face lucrurile corecte.

Opiniile audienței au atins în mod clar și dorința de a găsi soluții pentru a ieși din acest clinci politico-economic.

Independența sau libertatea economică a unei instituții de presă e condiționată de lipsa unor contracte cu firme care au venituri din afaceri cu Statul. În această privință este crucial Managementul, dar și capacitatea departamentului de Vânzări.

Dezbaterea mediată de Claudiu Cristea a inclus și referiri la organismul care ar trebui să protejeze consumatorul și instituțiile de presă. Invitatul special, parlamentarul Ciprian Luca, a dezvăluit gradul înalt de politizare la care este supus acest organism (CNA): cu toate că toți membrii propuși de partide și votați de Parlament sunt de acord asupra nelegalității unor acțiuni abuzive (cum a fost scoaterea InfoTV de pe grila RCS&RDS), ei votează partinic asupra aplicării unor sancțiuni.

Serile Mișcării Arădene: pentru o presă liberă în Arad
Serile Mișcării Arădene: pentru o presă liberă în Arad
Serile Mișcării Arădene: pentru o presă liberă în Arad