Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Căldură la preț corect

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Societatea civilă vine cu o soluție în privința prețului mare al căldurii. Un proiect de hotărâre a fost înaintat Consiliului Local.

Astăzi a avut loc conferința de presă comună susținută de Dorina Lupșe din partea ULAL Arad și Claudiu Cristea din partea Mișcării Arădene.

În octombrie 2011, societatea civilă arădeană a atras atenția administrației Gheorghe Falcă (PDL) că măsurile implementate în ceea ce privește prețul căldurii sunt greșite, fără viziune și în detrimentul cetățenilor. Am solicitat atunci ca eliminarea subvenției să se facă treptat, în 3-4 ani, pe măsura retehnologizării producției și distribuției energiei termice.

Facturile exorbitante din prima lună de încălzire au dovedit că am avut dreptate, iar responsabilii politici puteau evita această situație dar nu au dorit să țină cont de interesul arădenilor.

Luna Pers. Încălzire 2010 Încălzire 2011 Creștere Total cheltuieli 2010 Total cheltuieli 2011 Creștere cheltuieli
noiembrie 1 204 430 110% 315 559 78%
noiembrie 2 242 508 110% 342 667 94%

Ce propunem?

Uniunea Locativă a Asociațiilor Locative (ULAL) alături de Mișcarea Arădeană vine cu o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Încă din 19 octombrie 2011, propunea noastră a întrunit suportul cetățenilor și organizațiilor prezente la dezbaterea publică organizată la Primărie.

Propunem eliminarea treptată a subvenției, într-o perioadă de 4 ani - concomitent cu:

  • Realizarea de investiții care să asigure creșterea randamentului producerii energiei și reducerea pierderilor pe rețelele, puncte termice și consumatori.
  • Păstrarea nivelului actual al ajutoarelor pentru căldură destinate categoriilor defavorizate.

Pentru anul 2012, propunem reducerea costului gigacaloriei de la 307,42 RON - nivel stabilit de către administrația Gheorghe Falcă (PDL) - la 277,42 RON.

La un consum prognozat de căldură de 244.400 Gcal (191.844 încălzire + 52.557 apă caldă menajeră) rezultă un total de 7,3 mil. RON (244.400 Gcal x 30 RON diferența de preț) reprezentând un procent de 1,58% din total buget (463 mil. RON).

Pe termen mediu

Propunem retragerea treptată a subvenției astfel încât procesul să fie sustenabil de către populație și să nu genereze efecte sociale nedorite. Calendarul propus:

An fiscal 2012 2013 2014 2015
Procent din buget 1,58% 1,10% 0,70% 0,00%

Finanțare

Nu sunt necesare venituri suplimentare. Viziunea noastră presupune prioritate pentru beneficiul cetățenilor, nu al clientelei politice. Vizăm redimensionarea unor cheltuieli publice la nivelul Bugetului 2012 - aflat în dezbatere publică. Specialiștii organizațiilor noastre au identificat deja o serie de cheltuieli materiale și de capital, nejustificate și îndreptate către societăți clientelare eligibile, pentru a fi redirecționate susținerii acestui preț de facturare. Solicităm efectuarea acestor ajustări punctuale până la atingerea nivelului de 7,3 milioane de RON.

Acțiune

  1. Depunem Proiectul de Hotărâre CLM privind aprobarea prețului local al energiei termice facturate populației ca și inițiativă legislativă a d-lui consilier local Claudiu Cristea;
  2. Solicităm și participăm la dezbaterea publică pe care municipalitatea o va organiza pe marginea acestui proiect de hotărâre;
  3. Cerem sprijin asociațiilor de locatari/proprietari pentru promovarea acestei hotărâri;
  4. Formulăm amendamente la Hotărârea privind Bugetul Municipiului Arad pe anul 2012 prin care să se disponibilizeze sumele necesare;

 

Căldură la preț corect
Căldură la preț corect
Căldură la preț corect
AttachmentSize
subventie-2012-conferinta-de-presa.pdf122.61 KB

Comentarii

Cum ati ajuns la 277,42 RON?!?!?!?!

Claudiu Cristea

Prin aplicarea la prețul de 307,42 a unei diferențe de 30 RON așa cum permite legea. Suma de 30 RON urmează a fi diminuată treptat până la "0" în 2015 (vezi tabelul).

preturile nu sunt mari,ci foarte mari si la caldura si apa.ajunge un om sa plateasca la intretinere pt o garsoniera 200 ron nefolosind caloriferele.majoritatea nu i dau drumul ca daca tevile comune costa 70 ron minim,cat platesc daca le dau drumu? si poate am noroc sa fie si calde....bataie de joc

Claudiu Cristea

Așa este, Tania. Și la noi au ajuns zeci de cazuri de facturi care depășesc orice închipuire. A fost o lovitură care putea fi evitată dacă se asculta vocea societății civile.

O gigacalorie se obtine din 130 m.c. gaze naturale. Costurle care depasesc acesta valoare sunt pierderi care pot fi eliminate. Din acste pierderi o foarte mica parte este sustrasa, restul se arde si nu face decat sa agreseze mediul. Totus cel mai mare rau este diminuarea rezervelor de gaze care conduce la cresterea continua a pretului acestora. Mai rau decat atat, pentru ca este si mai rau, este dependenta cu statut de prizonieri a utilizatorilor de centrale de apartament fata de acest tip de combustibil. Optiunile sunt limitate si deloc spectaculoase. Solutiile se gasesc in cateva brevete de inventie care vor fi prezentate la Pro Invent 2012 oragnizat la Cluj la sfarsitu lu martie.
Olaru.