Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Academia Arădeană de Lideri

06.12.2010 11:00 - 12:00 · claudiu.cristea
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Conferința de presă a fost susținută de Adela Cristea - coordonator al proiectului Academia Arădeană de Lideri și avocat Cătălin Mihalache. Din partea presei locale au participat Simona Butaru (Jurnal Arădean), Monica Tulcan (Glasul Aradului), Diana Mariș (InfoTV), Izabela Vekas (TV Arad), Giuliano Junc (West TV). Subiectul conferinței de presă a constat în prezentarea proiectului Academia Arădeană de Lideri.

Pentru a combate degradarea calitativă a Aradului în multe domenii de activitate (de la management sau economie, la comunicare, finanțe sau administrație) și pentru a construi un viitor al orașului de care locuitorii săi să fie mândri, Mișcarea Arădeană inițiază prima Academie Arădeană de Lideri.

Proiectul, ce va debuta în primăvara anului 2011, vine ca un răspuns la apetitul pentru învățare și profesionalism a tinerilor din întreg mediul profesional sau academic arădean. Forma demersului nostru va cuprinde o serie de workshop-uri și training-uri gratuite, susținute de traineri profesioniști specializați și formatori atestați de Ministerul Educației. Aceste cursuri sunt concepute ca module de 1 zi cu un accent mare pus pe interactivitate și dobândirea de abilități, ce se vor derula de-a lungul unei perioade extinse de 3 cicluri.

Temele abordate (handout) includ managementul timpului, public speaking, tehnici de negociere, formarea echipelor, inteligența emoțională, bazele fiscalității, administrație publică europeană.

Deoarece viziunea noastră asupra Aradului este cea a unui oraș prosper și decent deopotrivă, vor fi abordate și subiecte din aria culturii generale (arhitectură, artă, cultură, istoria Aradului) sau a etichetei, conduitei sociale.

La proiect se pot înscrie tineri, indiferent de convingerile lor politice sau religioase, care doresc o schimbare reală și de durată în mediul local și care dau dovadă de potențial în urma unei evaluări şi a unui interviu. La finalizarea modulelor, aceștia vor susține o lucrare de dizertație care va conține impactul pozitiv pe care doresc să-l aducă orașului, și vor primi o diplomă care să ateste abilitățile lor în fața unui viitor angajator.

Academia Arădeană de Lideri reprezintă cel mai îndrăzneț proiect pe care Mișcarea l-a întreprins până acum, dar avem convingerea că putem da un răspuns superficialității și amatorismului actual prin dezvoltarea valorilor Aradului cu efecte pozitive palpabile și durabile.

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
AttachmentSize
handout_conferinta_de_presa_ma_06_12_2010.pdf41.8 KB

Comentarii

o idee foarte buna

Adela Cristea

Multumim Pavel!

si mie mi se pare o idee foarte buna,in sfarsit o raza de speranta pentru tineri.

Suna atat de bine incat sunt interesat. Am 24 de ani, am absolvit 2 facultati din cadrul celor 2 Universitati Aradene, insa vreau mai mult. Cu atat mai bine daca ma pot forma in continuare in orasul meu natal. Veti avea nevoie de sustinere, mult succes!

Adela Cristea

Multumim pentru mesaj. Ne bucuram ca esti interesat de proiect.
In luna ianuarie vom publica pe site mai multe informatii legate de lansarea acestui program, iar din luna februarie vom incepe inscrierile. Asa ca... tine aproape!
Adela Cristea
project manager

Ok, multumesc de raspuns.

Sarbatori fericite va doresc si an nou plin de realizari!

Adela Cristea

Mulțumim asemenea!

O chestiune...

Nu v-ati gandit sa organizati si o alta sesiune de pregatire, sa zicem asa, pe timpul verii pentru tinerii aradeni ce studiaza in alte orase si au de gand a se intoarce acasa?
Nu cred ca ar fi o abordare prea inteligenta sa va axati doar pe anumite ,,segmente de piata'' limitate, cum ar fi liceeni si studentii din Arad. Let's be fair! (Nu ca eu m-as crede a fi cineva)

Multumesc!

Adela Cristea

Buna Dorian,
In primul rand iti multumim pentru interes.
Acest proiect este un proiect pe termen lung, care vizeaza o implicare destul de mare a tinerilor care vor face parte din el. Asa ca nu poate fi derulat sub forma unul program pe perioada verii.
In plus, daca ai citit cu atentie motivatia proiectului, pe noi ne intereseaza in acest caz tinerii care traiesc si isi doresc sa ramana in Arad, respectiv sa se implice ulterior in viata orasului.
Exista multe alte proiecte ale Miscarii Aradene in care se pot implica toti tinerii aradeni, indiferent unde se afla ei sau unde studiaza.
Trimite-ne asadar datele tale de contact si te vom tine la curent cu alte proiecte la care ai putea sa aplici. Din pacate Academia Aradeana de Lideri are o structura care il va face inaccesibil tinerilor care nu pot fi macar un week-end pe luna in Arad.

Adela Cristea

.

In prima faza, permiteti-mi sa va felicit pentru constanta pozitie si atitudine pe care o aveti si mentineti in sfera societatii aradene. Din optica mea, sunteti singurul si cel mai notoriu ONG care sustine si reprezinta interesele "celorlalti" in structura de conducere a Aradului. Dupa cum bine observ, actualmente Citadela Aradeana si-a format o clasa conducatoare formata din rebuturi, semidocti, inculti si "diletanti" in privinta politicii, administratiei, economiei si a managementului cultural. Politizarea exacerbata pana dincolo de limitele "mendibilului" cu personaje portocalii, nu a facut decat sa profaneze integritatea si sacralitatea mecanismului institutional national! Aradul are o sumedenie de institutii care functioneaza (stiintific) in consonanta cu traiectoriile binedefinite si prevazute de legislatia in vigoare, cel putin asa credeam pana nu demult; mai nou am observat, dupa ce am inteles structura nominalizarilor pe deconcentrate, ca toti liderii sunt niste plutocrati ajunsi la putere odata cu partidul, care mai apoi le-a facilitat conform unor trucuri politice sefia unor institutii cu rezonanta si gravitate vitala in sfera functionalitatii si bunei administrari a unei micro-societati preecum Aradul. Avem destule exemple: Filarmonica de Stat, Registrul Auto Roman, Politia, membrii ATOP, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria, Finante, Directia Culturala Judeteana, Spitale etc.
Imi place deseori sa ma autodenumesc "progenitura a post-comunismului, scolit in bancile bolsevicilor, dupa organigrama neo-socialista, dar care totusi a rezistat sa faca disocierea coerenta intre stanga si dreapta"...de ce spun asta? Observ cum, un partid care a militat permanent pentru promovarea tineretului, care si-a modelat programul in jurul promovarii si ascensiunii tinerei generatii care va sustine, finalmente, o noua viziune de reconstructie "economica viabila" si infrastructurala a Romaniei la rigorile UE... in cele din urma, s-a aratat a fi acea formatiune politica ajunsa la putere care nu a facut decat sa retrogradeze Romania, sa promoveze o gramada de comunisti pe post de ideologi si pioni centrali ai democratiei, cleptomani geostrategici, nomenclaturisti chitrosi, corupti universali. Sub dinastia lor Romania a devenit un stat politienesc si asistential, sortita esecului si amenintata deseori cu embargoul UE si FMI-ist. PE harta internationala, precum amintea un mare analist, Romania nu e altceva decat o cazarma NATO ridicata la rang de scut anti-Orient Mijlociu. Actuala Guvernanta nu a facut decat sa prolifereze incapacitatea, servilitatea si obedienta fata de normele batjocoritoare ale Occidentului. De ce? pentru ca este formata din neprofesionisti si necunoscatori ai domeniului in care activeaza! Deaceea am ajuns sa fim considerati Nevertebrate ale Sistemului UE si a Spatiului Euro-Atlantic!! Asta e rezultatul votului nostru general din 2004 si ultimii doi ani!!!
Revenind la problema noastra, structura de frunte a administratiei locale este condusa de ospatari, drujbasi, camatari, portari, infidele hedoniste, ipocriti si farisei deveniti intelectuali "post-noctem". Ei, astia cativa, "pseudo-burghezia" locala duc o viata de lux din multe beneficii nu tocmai ortodoxe politic! Din Teatrul aradean au facut o scena de dispute politice, cu amenintari si intrigi infantile; din Filarmonica si Muzeu, un taram derizoriu, neingrijit si utilizat cu maxim interes la intrunirile de farniente ale "aristocratiei de cristal" Aradene; din terenul "rotocol" Aradului, si-au constituit propria mosie peste care actioneaza ca niste seniori de feuda, prin taxe si biruri...mai ramane sa instaureze si dreptul edilitar la "prima noctes", astfel macar se va cristaliza tendinta totalitara a actualei puteri; si nu in cele din urma, interzicerea INTRUNIRILOR SI MANIFESTATIILOR DELIBERATE SI CONSTITUTIONAL-DEMOCRATICE IN PIATA REVOLUTIEI, ceea ce e "urlator" la cer!
Ma doare cand ma gandesc ca ar exista un potential in viitor, ca acest fenomen de ascensiune a lighioanelor in structura de conducere sa se perpetueze.. ma ingrozeste! Actuala putere ar putea fi nuantata ca fiind un "compozit-monolit-monopolizant", ei isi intaresc pozitia la putere prin fiecare metru de asfalt in plus adus spatiului municipal; opinia publica este ahtiata dupa imaginea patriarhala si suverana a actualului Machiavelli de Arad. Precum se cuvanta si in Alexandru Lapusneanul: "Prosti da' multi"...asta e politica de manipulare si electorala pe care mizeaza si continua sa functioneze domnul Machiavelli!!
Imi pun speranta in initiativa Miscarii Aradene, in ceea ce priveste proiectul de promovare a unei noi clase elitiste care sa preia fraiele puterii, intr-un potential si eventual viitor! E bine ca priviti spre viitor, astfel vom putea pasi impreuna inainte, trecutul cu meandrele sale e mai degraba retractil si demoralizator!
Un stat la fel ca si o municipalitate, daca nu traieste repetat acel fenomen de "alternanta puterii", nu va avea nicidecum posibilitatea de a-si fauri o viziune si actiune de "improvement" si dezvoltare, concordant cu normele si standardele UE la care a aderat.
Sunt foarte incantat, ca am ocazia sa ma implic alaturi de MA, pentru ca in ea, am descoperit un "leagan in devenire a unei noi civilizatii intelectuale" cu un destin promitator atat pentru organizatie cat si pentru sfera in care activeaza! Sunt interesat sa ma implic in aceasta Academie si chiar voi aplica in cadrul ei, pentru ca nu am degand sa las aceasta clasa profana si derizorie sa altereze valorile si cultura care ne-a mai ramas! Problema Romanului e ca a luat prea in serios epistola smereniei si a permis trecutului de cotropitori si prezentului de nemernici, sa il degradeze si ii treaca alteritatea in tenebrele istoriei internationale. Vreau sa schimb ceva la acest sistem malnutrit, vreau sa imbunatatesc domeniul in care ma voi implica pentru ca stiu ca exista reforme care nu necesita scalpelul si nu cauzeaza pauperitatea maselor! Am credinta ca Romania, pentru a se schimba in bine, are nevoie de politicieni care sa faca compromisuri personale, adica sa lase de la ei, sa nu actioneze in folosul lor, ci in folosul celor pe care ii reprezinta!! Macar odata in istoria Romaniei daca s-ar intampla acest lucru, printr-o singura legislatura, destinul nostru s-ar schimba la fata! la aceasta idee postuleaza definitia lui A Licoln: "Democracy is the government of the people, by the people, for the people" Vreau sa ajut la schimbarea acestui sistem fara misiune, ca ar insemna el: securitate, stat de drept, sanatate, economie, diplomatie, piata muncii, administratie; vreau sa arat tinerilor cu potential ca exista si oameni care s-au ridicat din randurile majoritatii si au provocat acea metanoia sistemului politic romanesc! Cred ca Aradul, literalmente, are nevoie de o noua clasa de lideri, de o revigorare a puterii locale! Iar in aceasta cauza, in acest angrenaj, voiesc si eu a fi o roata pentru inaintare si progres! Sper ca nu am produs plictis cu "tratatul" :)) meu, doar ca ma confrunt cu o realitate alterata si guvernata, din pacate, de niste primate de cocotier!
Sunt alaturi de MA, sunt alaturi de viziunea pe care o impartasim pe deplin si sper sa producem NOI acea schimbare, acel cataclism al sistemului care sa aiba o rezonanta mai puternica decat intr-o mie de orogenze la un loc!!! E nevoie de schimbare, dealtfel ne paste neantul!
Va salut cu stima si aleasa consideratie, Adrian Seres ( membru MA)

Adela Cristea

Multumim Adrian. Ne bucuram ca esti alaturi de noi si sunt convinsa ca impreuna putem construi multe lucruri bune in Arad!