Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mişcarea Arădeană şi administraţia locală

Numim această alianţă locală Mişcarea Arădeană.

Ea este deschisă tuturor celor ce iubesc Aradul şi doresc să protejeze normalitatea relaţiei dintre spaţiul public şi cel privat.

Mişcarea Arădeană este un prilej de a ne reprezenta pe noi înşine şi oraşul în care trăim şi un răspuns pe care îl dăm celor care ne-au reprezentat şi au vorbit până acum în numele nostru.

Ea este dreptul nostru la replică.

Bunul simţ ne spune că o administraţie nu poate fi cu adevărat eficientă – oricât de profesionistă ar fi – dacă ea nu înţelege spiritul locului şi mai ales dacă ea nu respectă şi nu apreciază Aradul şi valorile sale fundamentale: oamenii care îl trăiesc şi îl locuiesc.

Iar o administraţie se poate numi profesionistă doar dacă ea nu va ignora sau - în cel mai bun caz – dacă nu se va mulţumi să răspundă monosilabic şi dezordonat situaţiilor complexe pe care le cunoaşte Aradul.

E suficient dacă amintim aici dezinteresul actualei administraţii faţă de popularizarea avantajelor sau dezavantajelor reglementărilor europene obligatorii la nivel de oraş. Sau dezinteresul faţă de schimbările survenite în structura socială urbană datorate emigraţiei forţei de muncă ori apariţiei în Arad a unor noi comunităţi.

O administraţie profesionistă produce sau descoperă oportunităţi. Ea nu improvizează. Nu creează probleme ci oferă soluţii durabile. Nu mimează ci chiar face.

Avem nevoie de o administraţie care să nu facă numai ceea ce vrea ea ci să facă ceea ce trebuie. Şi mai ales să facă în mod corect.

Avem nevoie de o administraţie care să aibă bunul simţ de a nu pretinde că tot ceea ce face este întotdeauna spre binele Aradului şi al nostru al tuturor şi că altfel nu se poate.

Şi regretăm că bunul simţ de care ţin toate aceste lucruri rămâne străin actualei administraţii.

Regretăm că ea confundă spaţiul public cu cel privat sau mai grav, consideră în mod intenţionat că ele sunt unul şi acelaşi lucru.

Regretăm că pentru actuala administraţie urbanismul nu este o formă de civilizaţie, confort şi bun gust ci doar o ocazie de a face bani ignorând sănătatea oraşului şi a modului nostru de viaţă.

Am fi preferat o administraţie care nu se încăpăţinează să aglomereze inutil centrul cu hipermarketuri, care nu insistă să construiască autostrada foarte aproape de oraş punând astfel în pericol zonele respective şi care nu deranjează prin proiectele sale tocmai pe cei cărora pretinde că li se adresează prin acest proiecte.

Am fi preferat o administraţie care să aibă grijă de normalitatea relaţiei dintre spaţiul public şi cel privat şi care să nu strice, prin acţiunile sale, principalele trei elemente ce dau farmec şi unicitate personalităţii Aradului: Mureşul cu faleza sa, Cetatea şi centrul istoric al oraşului.

Şi nu în ultimul rând, am fi preferat un consiliu municipal pentru care Agora nu este numele unei specii de animale cu blană lungă şi mătăsoasă ci o realitate civică pe care el este chemat să o reprezinte.

Adică am fi preferat un consiliu municipal vertical şi capabil să refuze toată această stare de lucruri, un consiliu municipal care să nu consimtă nepăsător şi indiferent tot soiul de cheltuieli inutile şi de încărcări bugetare nefolositoare angajante pe termen lung.

Altfel spus am fi preferat o administraţie care să-i considere pe arădeni prietenii săi.

De aceea ne propunem ca, opunând bunul simţ kitsch-ului de care dă dovadă şi pe care îl promovează actuala administraţie, să protejăm ceea ce trebuie protejat, să reparăm ceea ce mai poate fi reparat şi, fără a fi patetici, să construim Aradul din inima noastră.

Iar pentru asta avem nevoie de o administraţie optimistă şi mai ales, inteligentă.

Adică avem nevoie de o administraţie care nu se mulţumeşte doar să administreze ci de o administraţie care – funcţionând într-un cadru coerent şi ordonat – nu improvizează la întâmplare răspunsuri ci creează şi dezvoltă politici publice.

Politici care, dezvoltate pe termen mediu şi lung în diferite domenii – de la cel financiar la cel urbanistic sau la cel social, ce pot anticipa şi prefigura profilul Aradului.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de o administraţie cu viziune.

Şi indiferent cât de cosmopolit, de metropolitan sau de euroregional va fi în viitor Aradul, indiferent de felul în care va arăta el – oraş industrial sau turistic, centru financiar sau universitar - avem nevoie nu doar de o administraţie inteligentă.

Avem nevoie de o administraţie care să funcţioneze în cadrul unei democraţii locale autentice.

Deoarece eficienţa unei administraţii locale este dată, în bună măsură, de tipul democraţiei în care ea funcţionează şi pe care o reprezintă.