Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

De ce nu trebuie mărite taxele locale în 2010?

23.12.2009 · claudiu.cristea
De ce nu trebuie mărite taxele locale în 2010?

Reales primar, în iunie 2008, la întâlnirea cu grupurile de consilieri din CLM, Gheorghe Falcă anunţa: “Fără majorări de taxe în 2009. E posibilă o majorare de maximum 11% în 2010”. În 2009 nivelul taxelor nu s-a majorat nominal dar cu toate acestea mulţi arădeni au plătit mai mult printr-o vicleană reaşezare a zonelor de impozitare în vatra municipiului.

De sărbători, prin proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice, primarul Falcă, anunţă majorarea din 2010 a taxelor locale cu 20%. Nici mai mult, nici mai puţin decât cu maximul prevăzut de lege. Şi asta în condiţiile în care Aradul este printre cele mai scumpe municipii din România în ceea ce priveşte fiscalitatea.

Mărirea taxelor vine într-un moment deloc potrivit şi arată că administraţia nu a previzionat corect atunci când a angajat credite şi investiţii bazându-se de fapt pe creşteri ulterioare de taxe şi impozite. Un fel de „fie ce-o fi”. Poate că nici acest lucru nu ne-ar fi deranjat dacă aceste credite ar fi fost folosite pentru dezvoltare durabilă şi responsabilă nu pentru lucrări îndoielnice ca şi calitate.

Să revenim, însă, la problema de fond: arădenii vor plăti de la anul taxe cu 20% mai mari. În plină criză economică aceasta este o măsură aberantă şi absurdă. De ce?

  • Pentru că ne aflăm în plină criză, criză care se va accentua în 2010. Veniturile, respectiv nivelul de trai al populaţiei vor scădea.
  • Capacitatea de plată scade datorită şomajului în creştere. Rata şomajului în Arad, la nivelul lunii octombrie 2009 este de 6,3% adică cel mai mare nivel înregistrat din 2004 încoace. Prin comparaţie: nivelul minim de 1,67% s-a înregistrat în decembrie 2007, iar cu un an în urmă, în octombrie 2008, era de 2,73%. Deci în ultimul an şomajul a crescut cu 4 procente (!) şi trendul se va păstra în continuare.
  • Orice administraţie responsabilă ia măsuri de relaxare în perioade ca acestea pentru a da un sprijin contribuabililor.
  • Legea care permite majorări ale taxelor a fost amendată în acest sens, în anul 2006, în plină perioadă de creştere economică. Spiritul ei este de a permite taxe mai mari în perioade de creştere economică. Aplicarea ei în plină recesiune şi contracţie economică este un act iresponsabil.

Misiunea reală Consiliului Local este aceea de a acorda facilităţi atât pentru arădenii care şi-au pierdut joburile în acest an, cât şi pentru întreprinderile din Arad în ideea de a stimula creşterea gradului de ocupare, în nici un caz mărirea taxelor şi impozitelor locale.

În acelaşi peisaj mai observăm ceva: până la ora acesta Municipalitatea nu a venit încă cu un plan anti-criza la nivel local, deşi au trecut 14 luni de la debutul crizei, respectiv foarte multe fabrici din Arad şi-au închis porţile şi s-au relocat în alte oraşe sau ţări. Multe altele sunt pregătite să o facă în anul care vine în lipsa unor măsuri ale Primăriei care să le schimbe planurile. E deja prea scump la Arad!

Aceste efecte se vor simţi şi în planul veniturilor la bugetul local, dat fiind că se vor reduce şi sumele colectate la nivel local din impozitele pe salarii. Nu în ultimul rând, din cauza nivelului ridicat al taxării, agenţii economici îşi reevaluează în jos imobilele, tocmai pentru scădea baza impozabilă. Deci veniturile la buget vor continua să scadă şi vor scădea în continuare până când se vor aplica politici fiscale clare şi coerente, în sprijinul creşterii masei impozabile, nu a cotelor de impozitare.

Anticipăm deja răspunsul domnului Falcă la temerea noastră privind scăderea veniturilor: „Sunt un primar care «rezolvă» bani de la Bucureşti”. Da, rezolvă, dar oare aceasta este calea? Nu credem. Noi afirmăm că veniturile bugetului local trebuie să fie sustenabile local. Ne bucură orice alocare punctuală de la nivel central dar nu ne bucură ca aceasta să fie rodul clientelismului de partid şi de stat. Mai ales că banii de la Bucureşti vin să rezolve pe moment anumite nevoi bugetare dar arădenii rămân cu povara taxelor mărite.

Mai rămâne o întrebare pe care nu o putem ocoli: „Bine, bine... dar totuşi din ce se vor acoperi cheltuielile publice în creştere?”. În criză cheltuielile publice trebuie drămuite. Nu ne referim aici la meschinăria trimiterii funcţionarilor publici în concediu fără salar. Ne referim la festivismele exagerate făcute pe bani publici. Ne referim la lucrări care nu sunt prioritare (aveam nevoie de pavaj în fața Primăriei?). Ne referim la asfaltări şi lucrări făcute fără o bază (asfaltarea podului Grădişte în preziua vizitei lui Băsescu la Vagoane, sector 2 deşi podul va intra în reparaţii capitale). Delirul cheltuielilor din bani publici trebuie temperat.

Cerem primarului şi consilierilor locali să păstreze actualul nivel al taxelor şi impozitelor locale. Cerem să arate că înţeleg dificultăţile prin care trec arădenii şi firmele locale şi să nu le ia puţinul aer care le-a mai rămas datorită acestei crize fără precedent în ultimele decenii.

AttachmentSize
taxe.pdf187.65 KB

Comentarii

Claudiu Cristea

Agenția de știri NEWS-AR a preluat integral punctul de vedere aici.