Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Cinism: Falcă ne cere să ne bucurăm pentru cooperativizarea culturii arădene

14.07.2010 · claudiu.cristea

E oficial: Instituțiile de cultură arădene vor fuziona într-o singură entitate tip „cooperativă culturală”. Corul Filarmonicii va fi privatizat, adică conform primarului Falcă „mutat pe fundație”. Toate acestea au fost anunțate presei ca o mare bucurie care s-a abătut asupra orașului Arad. „Cred că bucuria pentru noi și pentru aceste instituții este că [...] nu suntem nevoiți, ca în alte primării din țară, să dăm afară oamenii de la cultură” a declarat primarul neascunzându-și fericirea.

Falcă vorbește de reducerea „câtorva contabili și angajați de la resurse” și externalizarea corului Filarmonicii. Totul pe un ton optimist, de sărbătoare. În fapt mutarea pe fundație (Care fundație? A cui?) a corului înseamnă desființarea acestuia. Reducerea „câtorva contabili” se traduce în reducerea unor contabilități adică desființarea acestor instituții. Asta trebuie citit printre rânduri din declarația cinic de optimistă a primarului.

Dincolo de asta... eterna diversiune: Arad vs. Timișoara. De câte ori dorește să abată atenția de la o problemă gravă pentru Arad, primarul Falcă aduce în discuție Timișoara. De data aceasta nu a făcut-o în mod direct. S-a coordonat cu ministrul Blaga pentru a-i da peste nas primarului de Timișoara. Ciuhandu, la rândul său, promovează același discurs populist al superiorității timișorene asupra Aradului. O mentalitate mediocră care nu-i face cinste.

Ce nu ne explică Falcă, în cinismul declarației sale, este că înainte de a intra cu târnăcopul în instituțiile de cultură arădene trebuia să curețe administrația de clientela PDL, clientelă care a invadat administrația locală și instituțiile de stat într-un mod fără precedent, în ultimii 20 de ani. Zeci și zeci de membrii PDL au fost angajați în structurile administrative iar 99% dintre ei au o singură competență: aceea de a fi lipit afișe cu Băsescu în campania electorală.

Dictatorilor nu le ajunge să facă rău. Ei pretind victimei bucurie pentru „binele” care li s-a făcut fără voie. Asemeni țăranilor care erau obligați să cânte cooperativizarea în timp ce frații lor mureau în Bărăgan și la Canal, Falcă le propune artiștilor și arădenilor să se bucure la desființarea instituțiilor care fac cinste Aradului.