Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Academician Cornelia Bodea - Istoria ca artă de a trăi

11.04.2014 18:00 - 20:00 · florica.sarca
Academician Cornelia Bodea - Istoria ca artă de a trăi
Academician Cornelia Bodea - Istoria ca artă de a trăi

 (08.04.1916-20.04.2010)

Serile Mișcării Arădene vă așteptă la un eveniment cu adevărat memorabil, închinat vieții și personalității distinsului istoric arădean, Academician Cornelia Bodea,

  • vineri, 11 aprilie 2014, de la 18:00, 
  • în Sala Festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad

în compania unor invitați de excepție: doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuț, domnul prof. Corneliu Pădureanu, domnul prof. Gheorghe Herlo și domnul prof. Gheorghe Mocuța.

Știați că Aradul a dat Academiei Române, cel mai înalt for de cultură și ştiinţă al ţării, peste 20 de academicieni? Printre aceștia se numără de la 1990, numele Corneliei Bodea – specialist ilustru în istoria modernă a României şi istoria modernă universală.

Pe linie paternă descindea dintr-o familie de preoţi ortodocşi, iar pe cea maternă, dintr-una de învăţători, succesoare  a personalităţii lui Moise Nicoară şi înrudită cu memorandistul Aurel Suciu.

A urmat Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii București, iar în 1941 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Moise Nicoară şi rolul său în lupta pentru emanciparea naţional-religioasă a românilor din Banat şi Crişana”, sub îndrumarea lui Nicolae Iorga (1871-1940), iar după asasinarea acestuia de către legionari, sub cea a lui Gheorghe I. Brătianu (1898-1953). Lucrarea valorifica în premieră fondul documentar şi arhivistic păstrat la Biblioteca Academiei și a fost tipărită în 1943 în tipografia Diecezana.

Cu toate că „dosarul cu pete” a înlăturat-o temporar din activitatea didactică în anii regimului totalitar comunist, a funcționat până la pensionare, în 1975, ca cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

În anii '70-'80 a participat la numeroase congrese şi manifestări ştiinţifice şi culturale din ţară şi străinătate și a predat în Statele Unite în alte peste 40 de centre universitare. 

A fost membru de onoare al mai multor societăţi naţionale şi internaţionale de istorie, doctor docent, doctor honoris causa. A fost distinsă cu Diploma de excelenţă a Fundaţiei „Moise Nicoară”  Arad, cu Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Mare Cruce, cu titlul de Cetăţean de onoare al orașelor Arad, Boston și Constanța,  cu înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad. A fost colaborator al Institutului de Cercetari al Românilor din Ungaria și al Mișcării de Misiune Creștină în duhul Rugului Aprins.

Este ctitorul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ (1724) strămutată din Parohia Groșeni în 2001 și amplasată azi în curtea spitalului municipal. Biblioteca Universității „Aurel Vlaicu” Arad îi poartă numele în amintirea donației importante de carte, dedicate studenților arădeni în 2006. 

Mai multe detalii despre viața, operă științifică și personalitatea distinsului istoric arădean Academician Cornelia Bodea, sunt rezervate acelora dintre dumneavoastră care își vor rezerva seara de vineri întâlnirii cu noi și distinșii noștri invitați.

Avem a mulțumi pentru documentare profesorilor dragi ai Aradului: Virgiliu Jireghie, Ileana Selegean, Gheorghe Herlo și Buda Bujor, mai ales, Major Csaba, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”, pentru generozitatea de a ne permite organizarea evenimentului într-un cadru excepțional, care concurează din punct de vedere estetic cu Sala Ferdinand a Primăriei Arad.

Sunteți așteptați cu drag.

Partenerii evenimentului: Knowledge Fusion Platform http://www.kfp.ro/