Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Arhitectul arădean Milan Tabaković

29.11.2013 19:00 - 20:30 · florica.sarca
Milan Tabaković
Milan Tabaković

Mișcarea Arădeană și ProUrbe Arad au plăcerea să vă invite la evenimentul dedicat operei și personalității arhitectului arădean Milan Tabaković (1860-1946), care va avea loc la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova”, vineri, 29 noiembrie 2013, de la ora 19:00, avându-l ca invitat pe domnul ing. Bojidar Panici.

Considerația acordată memoriei arh. Ludovic Szántay ne obligă să readucem în atenția publică și contribuția excepțională a arh. Milan Tabaković la patrimoniul arhitectural original al Aradului de astăzi.

Emilian (Milan) Tabaković s-a născut în 2/14 august 1860, la Arad, într-o familie de  creştini ortodocși sârbi, cu originile în Herţegovina. Bunicul lui, Jeftimije Tabaković, fusese un prosper negustor de lemne, iar tatăl, Jovan Tabaković, frizer şi tămăduitor, apreciat de comunitate. În ciuda condiţiilor materiale modeste, soţii Tabaković au reuşit să să le ofere celor opt copii o educaţie aleasă. 

Milan a urmat în Arad atât şcoala primară și şcoala confesională de pe lângă Biserica Sârbescă, cât și liceul, pe care l-a absolvit în 1874. Sub influența fratelui mai mare, Aleksandar Tabaković (Arad, 1856-1880), student eminent la Viena și decedat în anii tinereții, Milan decide să studieze arhitectura. Fiind nevoit să-și asigure singur existența și formarea profesională, muncește în construcții sau ca angajat în birouri de proiectare, reușind să-și finalizeze studiile universitare la Secţia de Arhitectură a Facultăţii Tehnice din Budapesta în 1888.

Pentru a-și desăvârși pregătirea teoretică, beneficiază din partea Camerei de Comerţ şi Industrie de o bursă pentru studiu şi documentare în Germania, Italia şi Franţa în perioada 1889-1990. Întors acasă, în perioada 1891-1904, lucrează ca șef al biroului de proiectare Jiraszek Lajos și ca profesor la școala de arte și meserii, unde predă desen tehnic și tehnologie.

În 1892 își deschide propriul birou de arhitectură, unde, în calitate de proiectant şi antreprenor în construcții îşi desfăşoară activitatea la Arad până în 1930, când părăseşte oraşul natal şi emigrează în Iugoslavia. 

Milan Tabaković şi soţia sa, Julijana, au avut cinci copii, dintre care îi menționăm pe George Tabaković (1897-1971) - renumit arhitect și profesor la Academia de Arte din Novi Sad, şi talentat pictor, și pe Ivan Tabaković (1898-1977) - membru al Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte, și unul dintre cei mai renumiţi pictori sârbi din prima jumătate a secolului XX.   

În perioada 1892 – 1912 a realizat planurile de arhitectură sau a fost antreprenorul în construcții al unui  mare număr de clădiri – de la case familiale, la edificii economice, culturale și religioase de mare anvergură:

  • 1892 Palatul Neuman
  • 1891 Academia Comercială
  • 1899 Palatul Földes
  • 1900 Palatul Episcopal Sârbesc
  • 1900 Teatrul de Vară
  • 1903 Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” 
  • 1904 Palatul Urban / Palatul Societății Agricole
  • 1905 Templul Masonic
  • 1905 Spitalul de Pediatrie
  • 1908 Spitalul ORL 
  • 1909 Palatul Tribunei (Oncu)
  • 1911 Vila Ödön Nachtnebel (casa cu mozaic aurit)
  • 1911 Casa Șt. Cicio-Pop / restilizare
  • 1912: Școala de fete/ Spitalul TBC

În afara orașului natal, Tabaković a proiectat şi construit clădiri în teritoriul estic al imperiului austro-ungar: Zrenjanin, Velika Kikinda și Novi Sad (Serbia), Velyka Palad (Ucraina), Tiszabécs și Battonya (Ungaria), Bratislava (Slovacia) sau Baia Mare (România). Arhiva sa personală din Novi Sad păstrează multe alte lucrări, printre care și propunerea pentru clădirea Palatului Cultural Arad.

Milan Tabaković a fost membru de frunte al comunităţii sârbe din Arad, membru al Lojei Masonice, membru al Comitetului Parohial al Bisericii ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, profesor de desen tehnic şi tehnologie la Școala de Arte şi Meserii din Arad., preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din Arad, consilier municipal al Aradului, dar și un pasionat al jocului de şah.

Chiar dacă a contribuit semnificativ la acea apreciere celebră, ”Arad, mica Viena”, a lui Nicolae Iorga din 1906, opera monumentală și personalitatea lui Milan Tabaković au intrat în uitare. Doar numele unei străzi din Aradul Nou ne mai amintește azi de numele marelui arhitect ... și o plachetă comemorativă așezată pe fațada casei sale familiale din Arad de către Asociația Arhitecților din Novi Sad în 2005. 

Istoria este, oare, nedreaptă sau mai avem noi, arădenii, de trecut un examen - examenul recunoștinței? Dar, recunoștința, ca și dragostea, nu pot fi oferite unor personaje anonime. Ele se asociază întotdeauna cunoașterii. La Serile Mișcării Arădene facem împreună câțiva pași importanți spre cunoașterea patrimoniului, a istoriei, a personalităților și a valorilor orașului.

Sunteți așteptați cu mare drag!