Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Invitație la drumeție

07.06.2013 19:00 - 21:00 · florica.sarca
Potențialul turistic al județului Arad
Potențialul turistic al județului Arad

Situația turismului arădean ne-a determinat să îi dedicăm o primă abordare la Serile Mișcării Arădene de vineri, 7 iunie 2013, de la ora 19:00 la Grand Boulevard, avându-i ca invitați speciali pe: prof. dr. Dorel Gureanu, Ovidiu Cizmaș și Mario Csipai.

Deși prea puțin valorificată, averea turismului arădean cuprinde un portofoliu de obiective turistice naturale, cultural-istorice şi o bază turistică de valoare.

În potențialul turistic natural al județului îmbrățișat de Mureș și de Crișul Alb se evidențiază zona montană împădurită reprezentată de Munţii Zărand, Munţii Codru-Moma şi Masivul Găina, ascunzând sate ale căror case răsfirate urcă spre culmi. Obiectivele turistice naturale cuprind arii protejate, rezervaţii naturale și parcuri dendrologice prea puțin cunoscute și popularizate: Peștera Moara Uscată, Peștera Moara cu Apă, Locul fosilifer Monoroştia și Zăbalţ, Pădurea de stejar pufos de la Cărand, Sărăturile, Arboretul Macea, Prundul Mare şi parcul natural Lunca Mureşului... Cea mai importantă regiune turistică este Moneasa - una dintre regiunile carstice ale Munților Codru Moma, peisaj care a dat naștere apelor minerale apreciate încă din sec. al XIX-lea. O altă staţiune balneoclimaterică notabilă este Lipova, izvoarele sale de apă minerală fiind cunoscute din sec. al XVI-lea.

Aradul adună pe teritoriul său numeroase monumente istorice şi culturale, de la vestigii daco-romane (Ziridava), până la cetăți medievale (Şiria, Şoimoş, Dezna, Ineu), muzee şi case memoriale şi monumente arhitectonice din epoca modernă. Astfel, în judeţul Arad avem unele dintre cele mai frumoase conace și castele nobiliare din Transilvania, însă puţini sunt cei care le vizitează. Ele zac date uitării, iar timpul şi nepăsarea oamenilor le-au adus într-o stare deplorabilă, deși mulţi dintre istorici spun că, dacă ar fi renovate, Valea Mureşului ar putea fi considerată drept o vale a Loarei din Europa de Est.

Din fondul antropic nu putem omite obiectivele religioase. Vetrele satelor ascund tezaure etnografice inestimabile păstrate prin puterea credinței. Valea Mureșului de Jos și Țara Hălmagiului mai păstrează până în zilele noastre o salbă de biserici de lemn construite din bârne de gorun cioplite cu barda, încheiate în sistem coadă de rândunică și pictate dumnezeiește cu chipuri de sfinți: Roșia Nouă, Corbești, Seliște de Mureș, Troaș, Julița, Groșii noi - adevărate monumente de artă populară românească construite în sec. XVIII-XIX. Printre locurile de pelerinaj cele mai cunoscute: Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Mănăstirea franciscană Maria Radna, Mănăstirea Ortodoxă Sârbă de la Bezdin

În Arad există mai multe asociații care promovează potențialul turistic local și au activități legate de spațiul montan (drumeție montană și orientare sportivă): Condor Club, Hoinarii Zărandului, Veniți cu Noi, Speowest, Amicii Zarandului, Steaua Nordului, Explorer etc. Cei care iubesc drumeția, toți prietenii naturii sau cei care caută activități atractive pentru weekend li se pot alătura; dar despre asociațiile turistice, vă promitem o ediție dedicată special.Până atunci, haideți să cunoaștem cele mai importante obiective turistice ale județului nostru!

După ce vom fi deschis sumedenie de subiecte pe tema potențialului turistic al Aradului, două proiecte inedite vor închide încă o seară de weekend împreună la Serile Mișcării Arădene: 

  • un proiect care a fost: prima expediție arădeană în Africa în 2009 (Tanzania, Kilimanjaro - Vârful Uhuru 5875 m) - o prezentare susținută de Ovidiu Cismaș, un mare îndrăgostit de munte și coordonator al evenimentelor culturale de fiecare joi de la Cărturești
  • un proiect care va fi: 'Să punem Aradul pe harta turistică' - o prezentare susținută de Mario Csipai în numele echipei sale de lucru de la Academia Arădeană de Lideri.

Sunteți așteptați cu mare drag.