Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Statuia Sfântului Florian

24.05.2013 19:00 - 21:00 · florica.sarca
Sfântul Florian
Sfântul Florian

O seară dedicată Sfântului Florian vă așteaptă:

  • vineri, 24 mai 2013, de la orele 19:00, la Grand Bulevard (Palatul Neuman, Bulevardul Revoluției nr. 78),

avându-i ca invitați speciali pe:

  • Florina Păsculescu, membru al Academiei Arădene de Lideri și profesor la Liceul 'Dimitrie Țichindeal' Arad și

  • istoricul Dan Demșea, mulți ani muzeograf principal la Muzeul Județean Arad și realizatorul a mai multor articole de specialitate.

Sfântul Florian este un sfânt creștin sărbătorit de Biserica Romano-Catolică la 4 mai – patron al orașului Linz-Austria, al coșarilor și pompierilor, protector împotriva secetei și a focului.

Florian s-a născut în 250 AD în orașul roman Aelium Cetiumin – astăzi Sankt Pölten, Austria. El s-a înrolat în armata romană, ajungând comandant al armatei imperiale din provincia Noricum, fiind responsabil și de organizarea și antrenarea brigadei de pompieri.

În timpul lui Dioclețian, au ajuns la Roma rapoarte cum că Florian nu s-ar supune politicii de persecuție împotriva creștinilor. Aquilinus a fost trimis să investigheze aceste rapoarte. Când Aquilinus i-a cerut lui Florian să ofere sacrificii zeilor conform religiei romane, acesta a refuzat. Florian a fost condamnat la ardere pe rug. Aflat pe rug, Florian i-a provocat pe soldații romani spunând: "Dacă mă veți arde, voi urca prin flăcări în paradis." Urmarea cuvintelor sale a fost că, în loc de a fi ars pe rug, el a fost executat prin înnecare în râul Enns, legându-i-se o piatră de gât. Corpul său a fost găsit de creștini și înmormântat într-o mănăstire lângă Lorch.

Sfântul Florian a fost venerat în toată Europa Centrală. Există un oraș care îi poartă numele - Sankt Florian lângă Linz în Austria, unde conform legendei i s-ar fi odihnind rămășițele pământești. În 1884, Sfântul Florian a fost adoptat și ca patron al Poloniei.

Există o rugăciune ironică și egoistă intitulată Principiul Sf. Florian "O heiliger Sankt Florian, verschon' mein Haus, zünd' and're an", adică "Sfinte Florian, apără-mi casa, aprinde o alta".

În Arad exista o Capelă închinată Sfântului Florian, pe Str. Vârful cu dor nr. 17 (amplasamentul actual al instituției Poliției). Ctitorie de dimensiuni modeste a berarului Thomas Jung, capela a fost construită în perioada 1751-1753, fiind sfințită la 4 mai 1753. Deasupra intrării aflate la fațada dinspre nord, pe arcul central, se înălța frontonul, pe timpanul căruia, într-o nișă, se afla statueta Sf. Florian, turnând apă peste o casă incendiată. Dedesubt se descifra inscripția ‘Oltalmazd Aradot’ (Apără Aradul). Clădirea a fost demolată în 1977, când se afla într-o avansată stare de degradare.

O statuie ridicată Sfântului Florian a fost ridicată în cartierul Aradul Nou în 1869 din donațiile familiei Dambacher și ale lui Anton Sachs, fiind opera unui sculptor necunoscut. Frumoasa statuie colorată îl reprezintă pe mucenicul Florian în uniforma ofițerilor romani, purtând un coif pe cap și având în mâna dreaptă un ulcior cu apă pentru stingerea incendiilor, iar în mâna stângă un steag. Statuia este inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Arad.

Istoria acestei statui a fost subiectul unui frumos film documentar realizat de Florina Păsculescu, membru al Academiei Arădene de Lideri, și echipa XpressTV în 2013. La Serile Mișcării Arădene vom viziona acest film și vom comenta subiectele deschise împreună cu realizatorii lui.

Vă așteptăm cu mult drag.